U srijedu, 08.05.2019. s početkom u 18.00 sati održan je 5. Mići festival Dječjeg vrtića Matulji u Školskoj sportskoj dvorani.

Dječji vrtić Matulji dugi niz godina njeguje domaću čakavsku besedu i tradiciju kraja u kojem djeluje. Na jubilarnom 5. Mićen domaćem festivalu Dječjeg vrtića Matulji sudjelovala su djeca čakavskih igraonica ”Matujski gardelini” i ”Breški orepci” sa izvedbom niza pjesama na čakavštini, autorice glazbe Ingrid Jurdana, a koje su snimljene i na novom nosaču zvuka ”Šesni vrtićari”.

Kroz projekt „Dječji vrtić Matulji – mjesto cjelovitog razvoja djeteta“ omogućeno je tiskanje 600 komada nosača zvuka ”Šesni vrtićari” sa čakavskim pjesmama koji su podijeljeni sudionicima festivala i svoj djeci Dječjeg vrtića Matulji s ciljem unapređenja eko programa i očuvanja tradicije i kulturne baštine već od najranije dobi.

Dječji vrtić Matulji u četiri protekle godine na Mićem domaćem festivalu ugostio je preko 600 djece iz 23 vrtića iz Hrvatske i Slovenije koja su kroz ples i pjesmu donijela i prezentirala tradiciju svoga kraja. Cilj ovog festivala je širenje krugova prijateljstva i povezivanja „mićih i velih čuvara“ tradicijske kulturne baštine. Sjeme ljubavi prema čakavštini, tradiciji i kulturnoj baštini posijano u predškolskoj dobi, ako se pravilno i uporno njeguje, raste i razvija se s djetetom i u odrasloj dobi te čini sastavni dio njegovog života. Nadamo se da će mići domaći festival i slijedećih godina okupljati vele i miće čuvare tradicijske kulturne baštine.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.